fredag 27 april 2007

Min svåger

Det svenska språket innehåller många lustiga ord. Svära, svåger och buk är tre.

När man gifter sig är sannolikheten stor att man får svärföräldrar. Enligt ordboken finns det tre innebörder av verbet svära: 1. avlägga ett bindande löfte 2. använda svordomar 3. inte passa ihop med. Det finns också ett antal ordsammansättningar, t ex besvära.

Substantivet svåger betyder manlig släkting genom ingifte i familj, men för också tankarna till svångrem. Ett hjälpmedel för att hålla byxorna uppe.

I den vita valens buk var en utställning på Naturhistoriska muséet för några år sedan. Där fick alla som ville gå in och känna sig som plankton för en stund. Enligt ordboken är betydelsen entydig och betyder mage; undersida.

En gång fick jag reda på att jag var buksvåger med en av mina bästa kompisar. Han är gift, har två barn och svärföräldrar.

Snacka om kompiskärlek.

tisdag 24 april 2007

Evolution

Rakningen är det som skiljer pojkarna från männen. Inte att man rakar sig, utan hur.

Elhyvel är för amatörer. Det är lätt att missa några strån, och det finns ingenting så oseriöst som en ofullständig rakning.

Jag använder Noxzema raklödder. Jag handlar det i New York och köper alltid med mig minst tre flaskor varje gång. Det brukar räcka till nästa gång jag kommer dit. Man kan till och med använda det efter rakningen och får på så sätt även lite grooming.

Gillette Fusion har fem blad istället för tre, som Mach 3. Det blir inte dubbelt så bra för det. Men det extra singelbladet är faktiskt en förbättring. Man kommer åt där fem blad skulle ta med sig en bit av huden. Och det är skönt att slippa.

Till pungen använder jag ett före detta blad. Den är inte lika känslig som kinderna och ett före detta blad gör jobbet. Jag slösar inte heller med raklödder därnere. Det kyler visserligen skönt, men det försämrar sikten.

Ibland fortsätter jag in under pungen och tar bort alla underlivshår. Då kan man göra konster med pruttarna. Kniper man ordentligt kan man få dem att röra sig framåt istället för bakåt och med lite träning kan man t o m smyga ut dem helt ljudlöst.

Förutom att man kan ge någon annan skulden för lukten.